Dini Nikah Nedir? İmam Nikahı Nasıl Kıyılır ve Hangi Şartlar Gereklidir?
Haber detay

Dini nikah, karşılıklı anlaşma ve sözleşme ile yapılan nikah akitidir ve Müslümanlar için uygun görülür. Evlenmek isteyen çiftlerin birbirlerine uygun gördükleri adaylarla ailelerinin rızasını alarak evlenmeleri önemlidir.

Dini nikah kıyılmak istendiğinde, çiftlerin veya vekaletlerinin hazır olması, erkek ve kızın kendi hür iradeleriyle nikah akitini gerçekleştirmeleri için "Kabul ettim" demeleri gerekmektedir. Maliki mezhebine göre nikahın gizli kalmaması, yani duyurulması gerekmektedir. Kız tarafının velisinin izni ise, Hanefi mezhebi hariç diğer mezheplere göre gerekli bir şarttır. Ayrıca, ergenlik çağına girmiş en az 2 erkek veya 1 erkek ve 2 kadın şahidin de bulunması gerekmektedir. Erkek şahit kesin olmak kaydıyla, şahitlerin akıllı olmaları da önemlidir.

Ayrıca, dini nikahın geçerli olması için bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu şartlar şunlardır:

  • Nikahın akdi sırasında, her iki tarafın nikaha rıza göstermesi gerekmektedir.
  • Nikah akdinin yapılacağı yerin, dinen uygun olması gerekmektedir.
  • Nikah akdinin yazılı olarak tutulması veya kaydedilmesi gerekmektedir.
  • Nikah akdinde, belirli bir ücretin karşılığında gerçekleştirildiyse, bu ücretin belirlenmesi ve ödenmesi gerekmektedir.

Dini nikahın yalnızca dinen evlilik bağı olarak kabul edildiği ve resmi bir evlilik olarak tanınmadığı unutulmamalıdır. Bu nedenle, dini nikah ile evlenen çiftlerin resmi nikah da kıymaları gerekmektedir.

Nikah Duası'nın Arapça metni verilmiştir:

الحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ، وَالصَّلاَةُ وَالسَّلَامُ عَلَى رَسُولِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ وَأَصْحَابِهِ أَجْمَعِينَ، أَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ شَرِّ نَفْسِنَا وَمِنْ سَيِّئَاتِ أَعْمَالِنَا، وَأَشْهَدُ أَنْ لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ.

اللَّهُمَّ اجْعَلْ هَذَا الْعَقْدَ مَبْرُوكًا مُحَمَّدًا وَمَبَارَكًا وَجَمَعَ بَيْنَهُمَا فِي الْخَيْرِ، وَاجْعَلْ بَيْنَهُمَا مَوَدَّةً وَرَحْمَةً وَثَبِّتْهُمَا عَلَى الصِّرَاطِ الْمُسْتَقِيمِ، وَلاَ تَجْعَلْ بَيْنَهُمَا حَسَدًا وَشَقَاقًا وَفِرَاقًا، وَأَعِنَّا عَلَى إِرْضَاءِ الزَّوْجِينِ بِمَا تَرْضَاهُ لَهُمَا وَتُحِبُّهُ لَهُمَا، اللَّهُمَّ اجْعَلْ زَوْجَتَهُ قَرَّةَ عَيْنٍ لَهُ وَاجْعَلْ فِي نَسْلِهِمَا الصَّالِحِينَ وَاجْعَلْ عَمَلَهُمَا سَعَادَةً وَاجْعَلْهُمَا بِكَ تَعَاوَنُوا عَلَى الْبِرِّ وَالتَّقْوَى وَا

Resmi Nikah Öncesi Dini Nikah Kıymak Doğru Mu? Nişanlıyken İmam Nikahı Kıyılabilir Mi?

Zinaya bulaşmamak adına resmi nikahı beklemek istemeyen kişilerin öncesinde imam nikahı olarak da ifade edilen dini nikahı kıyması, bazı sıkıntıları beraberinde getirebilmektedir. Bu durumda, resmiyette hiçbir belgesi olmayan ve yalnızca imam nikahına güvenerek düğün tarihinin çok öncesinde imam nikahı kıydırmak, tehlikeli bir durum olabilir. Ayrıca, dini nikah kıyılması halinde kadının erkeği boşama yetkisi yoktur ve imam nikahının yasal olarak bir geçerliliği yoktur. Bu nedenle, nişanlıyken imam nikahı kıymak doğru bir tercih olmayabilir.

Dini nikahın düşmesi durumunda ise erkeğin kadını boşaması 3 bağ halinde "Boşadım" demesiyle gerçekleşir. Belirli aralıklarla ya da tek seferde 3 kez boşadım demek ile dini nikah düşer. Ancak, bilinçli ve iradeli şekilde gerçekleştirilen boşanma bazı şartlarla tazelenebilir. Bu süreçte, tekrardan mehir verilmesi gerekmez ancak 2 erkek şahidin bulunması ve her iki tarafın da "kabul ettim" beyanında bulunması gerekir.

Anasayfa Reklam Alanı 1 728x90

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Haber detay

Reklam

Haber detay

Anket