Kalbin Bir Terazi Gibi Olsun
Nefsin gafletini bertaraf etmek, Allah dostlarının büyük bir titizlikle uyguladıkları bir mârifet olarak kabul edilir. Bu titizlik, kuyumcu terazisi hassasiyetiyle yapılır. Ancak günümüzde, nefsin gafleti o kadar arttı ki, iman hassasiyetleri bile dumura uğradı. Terbiye olmamış bir nefis, insanın kendi eliyle kendini âmâ etmesi, kendi kendini kandırması anlamına gelir. Nefis, fânîliği kabul etmek istemiyor ve yaşlansa bile kabul etmiyor.
Bir Allah dostuna göre, nefis, gözünün önüne iki parmağını koyup bir şey görememekle eşdeğerdir. Bu, fânîliğe isyan anlamına gelir. Sosyetik mühitlerde bile ölümü hatırlatması sebebiyle fiyatların düştüğü yerler vardır. Çünkü insanlar ölümü hatırlamak istemezler. Ancak ölümü hatırlayarak ve bir cenaze arabası geçerken "Bu tabutun içinde bugün ben olabilirdim" diyerek nefsi terbiye etmek gerekiyor.
Huzur ve saadetin sırrı, tevazu, kanaatle zenginleşmek ve ölümü sık sık tefekkür etmek olarak nitelendirilir. Gazali Hazretleri, oğluna ölümü sık sık hatırlatıp her nefesi paha biçilmez bir nimet olarak görmesini tavsiye etmektedir.
En büyük mârifet, nefsin gafletini bertaraf edebilmektir. Bu amaçla, insanlar kuyumcu terazisi hassasiyetiyle nefislerini tartarak terbiye etmelidirler.
şgüzarlık (gereksiz işlere karışma) konusuyla ilgili bazı hadisler şunlardır:
-
Hz. Muhammed (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: "Kişi, kendisine ilgilendirmediği konularda işi karıştırdığı takdirde, yüce Allah onun işini zorlaştırır." (Buhari)
-
Hz. Ali (r.a.) şöyle demiştir: "Kişi, kendisine ilgisi olmayan işlerde işgüzarlık yaparsa, yapması gereken işlerde tembellik yapar." (Taberani)
-
Hz. Ömer (r.a.) şöyle buyurmuştur: "Sakın gereksiz işlere karışmayın, çünkü bu sizi Allah'ın size verdiği işlerden alıkoyar." (Kenzü'l-Ummal)
-
Hz. Enes (r.a.) şöyle demiştir: "Kişi kendisine ilgisi olmayan işlerle uğraştığı takdirde, hayatı boyunca çalışsa da kazandığından yararlanamaz." (Taberani)
-
Hz. Muhammed (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: "Kişi, kendisine ilgisi olmayan işlerde işgüzarlık yaparsa, işi ne kadar çok olsa da bereketi azalır." (Deylemi)
Benzer Haberler
Selama Sessiz İcabetin Geçerliliği: Farzın Yerine Getirilmiş Sayılır mı?
İmanın Zirvesine Ulaşmak İçin Yolculuk: Sabır, Kader, Tevekkül ve Teslimiyet
Peygamberimiz'in (asm) yemek adabı: Bunları yapmazdı!
Hadis-i Şerif: Borcunu Ödeme Niyetinde Ölen Kişinin Kefili Resulullahtır...
Dünya Tatlıdır Ama Helal Yoldan Alınmalıdır
Kalbin Bir Terazi Gibi Olsun
‘Susan Kurtulur’ Hadisi: Gıybete Karşı Uyarı
Tövbe edenlerle oturmak, bize Allah'ın rahmetini hatırlatır ve kalplerimizi yumuşatır